दाल/गेडागुडि पकाउने एक सधै कम्प्लिकेटेडकाम रही आएको थियो मेरा लागि। अगाडि लामु समय भिजाउनु पर्ने, धेरै लामु समय सम्म पकाउनु पर्ने, राम्रो कुकर हुनु पर्ने, कुनै बेला मजाले नपाक्ने आदि इत्यादि । लाग्छ यो हामि सबै दाल प्रेमीको साझा समस्या हो। आज यो ब्लग पहिलो 'रेसिपी' लेख्न गै रहेको छु, आशा छ यसले केहि हद सम्म हामीलाई सजिलो बनाउने छ।
आवास्य सामाग्री
दाल/गेडागुडि, तेल, टमाटर, लसुन, अदुवा, प्याज, जिम्बु, बेसार, खोर्सानी, नुन, सुद्द पानि, धनिया पात, सब्जी मसला
मिक्सर, पकाउने भाडो, पनियु, केहि बटुका, चक्कु, चपिंग बोर्ड
बनाउने तरिका
१. दाल/गेडागुडी मजाले पानीले सफा गर्नुस
२. अलिकति पानि बढि हालेर मजाले मिक्सरमा पिस्नुस
पिसिएको दाल/गेडागुडी |
३. मजाले सानु-सानु पारेर प्याज काट्नुस, ठुलो भयो भने दालमा मजाले नामिसिना सक्छ
७. सुरुमा तेल (आफ्नु इच्छा अनुसार) तताएर, लसुन, जिरा, जिम्बु अनि मेथी रातो हुन्जेल फ़ुराउनुस
८. पिसेको दाल/गेडागुडी मजाले चलाउनुहोस अनि भाडामा हाल्नुहोस
मजाले चम्चाले चलाउनु होस |
ढिण्डो मस्काए जसरि मस्काउनुस, पुनियु अलिक दह्रो प्रयोग गर्नुस, पेस्ट भाडोमा टासिने भएकाले चलाउन अलिक गाह्रो हुन्छ |
९. आफ्नु स्वाद अनुसार नुन र बजार हाल्नुस
बेसार र नुन हाल्ने |
अदुवा, लसुन र तमाटर को पेस्ट |
पेस्ट हाले पछि चलाउदै |
पानि हालेर चलाए पछि |
तयार दाल |
१. दाल छिटो पाक्ने भएकाले भान्सा इन्धन खपत कम हुन्छ, उर्जाको बिद्यार्थी भएकाले मेरोलागि यो प्रमुख फाइदा हो
२. दाल अगाडि बाटै भिजाउनु पर्ने झन्झटबाट मुक्त
३. दाल पकाउने समयको बचत
४. दाल मजाले पाक्ने भएकाले दाल नापाक्लाकि भन्ने चिन्ता मुक्त
५. यसरि पकाएको दाल सजिलै पच्ने (Digest) हुने भएकाले बिरामी, बुढा/बुढि को लागि अन्त्यन्तै फलदाई
६. दालको खपत कम हुन्छ, मेरो आफ्नै Experience बाट भन्दै छु, आधा कम्ति Amountले पुग्छ (अरु तरिका संग Compare गर्दा)
७. दाल स्वादिस्ट हुन्छ
८. कन्तिमै दाल पकाउन सकिन्छ, यसरि दाल/गेडागुडि पकाउन कुकरको आवास्यक नि पर्दैन भन्ने हाम्रो ठहरियाई छ
९. बिद्यार्थीहरुलाई अति नै उपयोगी
धन्यबाद कृपया यसरि पकाएर हेर्नुस अनि शेयर गर्नुस, आउदा दिनमा पनि यस्तै उपयोगी रेसिपिकोलागि ब्लग हेर्दै गर्नुहोस
नोट: दाल मिक्सरमा पिस्ने आइडिया उमेस घिमिरेबाट सिक्या हो, धन्यबाद
Comments
Post a Comment